Endesa Educa col·labora en una activitat ApS
Les activitats d’aprenentatge i servei (ApS o AiSS) són una proposta educativa que combina l’aprenentatge amb l’acció social: els alumnes aprenen una sèrie de conceptes que després hauran de bolcar al seu entorn. Per saber-ne més, podeu llegir l’entrada que el blog d’Endesa Educa va dedicar a aquesta metodologia educativa.
L'Institut Pau Claris de Barcelona, que estava interessat a realitzar una activitat d’aquesta mena, va posar-se en contacte amb Endesa Educa per fer-la conjuntament. Fruit d’aquesta col·laboració es va dissenyar un projecte consistent en què els alumnes de quart d'ESO farien una activitat educativa i l’aplicarien mitjançant proves pilot.
El projecte està dividit en 3 fases:
- Observació.
- Disseny.
- Posada en escena.
En què consisteix cada fase del projecte ApS de l’Institut Pau Claris?
L’observació
La primera part, anomenada «Observació», té com a base veure les activitats que Endesa Educa ofereix en el MuVE de Barcelona (Museu Vilanova de l’E lectricitat). D’aquesta manera es pot saber l’opinió i el grau de satisfacció del professorat i dels alumnes de diversos centres docents. Amb aquesta acció, els estudiants de l'Institut Pau Claris poden veure diferents activitats educatives amb l’objectiu de treure les conclusions necessàries per poder preparar la seva.
La primera fase, doncs, consisteix a observar i prendre nota del que succeeix al llarg de l'activitat educativa, i fer una entrevista als tutors que acompanyen els grups. Amb aquestes dades, els futurs creadors podran identificar què ha de tenir la seva activitat perquè sigui educativa i motivi els visitants.
El disseny
Un cop identificades les pautes que cal seguir, els alumnes duen a terme una sèrie d'accions:
- En primer lloc, han de decidir l’edat sobre la qual volen treballar i en quin tema se centraran, sempre relacionat amb l'energia .
- A continuació, es defineixen els objectius que es volen aconseguir amb l’activitat ApS.
- Un cop definits, es dissenya la metodologia per assolir-los, i també s’analitzen altres activitats educatives similars.
- Finalment, es desenvolupen els diferents materials didàctics que donen suport a la metodologia ApS.
La posada en escena
L’última fase consisteix a realitzar les proves pilot amb altres centres que han acceptat col·laborar en el projecte.
A través de l’avaluació, prèviament dissenyada pels alumnes, els nous creadors hauran d’i dentificar si l’activitat ApS compleix amb els objectius definits durant el disseny, i també podran detectar-hi millores i aplicar-les.
Si el teu centre docent s’està plantejant la possibilitat de dur a terme una iniciativa educativa relacionada amb l’energia, igual que ha fet l’Institut Pau Claris, no dubtis a posar-te en contacte amb Endesa Educa. Aquest tipus d’activitats, com la d’avui, tenen un potencial molt gran: no només incideixen directament en la societat, sinó que, a més, els alumnes aprenen mètodes reals de creació de projectes, com els que trobaran en la seva futura vida laboral.